Karma Haka plesa… ili prosto – loš marketing?

ac-milan-karma-haka-plesa-los-marketing

Neki su opazili varnice na Twitter-u, neki možda pročitali o ovom ispadu u drugim medijima – čini nam se da je ovih dana fudbalski klub Milan pod „digitalnom paljbom“.
Šta su to tačno fudbaleri ovog šestoplasiranog italijanskog tima učinili da izazovu tako burne reakcije i kakva se to marketinška akrobacija desila koja je pošla naopako?

Pre meča sa Karpijem, na stadionu San Siro, grupa obučena u dresove Miana izašla je na teren i izvela Haka ples.

Haka ples je ratna igra starosedelačkog plemena Novog Zelanda – Maora, a ovaj ples je bio odigrao i All Blacks, novozelandski ragbi tim, i to baš kada je pobedio Italiju. Naravno, novozelandski timovi su ovaj ples izvodili sa velikim entuzijazmom i poštovanjem.

Ovaj ples je bio propraćen hashtag-om #Tekitanka i sloganom „Muškarci, ovo je vaš ritual“. Igrači koji su izašli u Milanovim dresovima nisu bili zapravo fudbaleri, već glumci. i ovom prilikom reklamirali su sponzora – Niveu. Tokom ove verzije Haka plesa, glumci su pride imitirali i ribanje lica i pranje ruku, što je dodatno izazvalo burne reakcije.
PR Bajersdorfa, Niveine matične firme, oglasio se i izvinio za ovaj performans, navodeći da „nije bila namera da se nijedna grupacija oseti uvređenom, već da su samo bili inspirisani Haka plesom novozelandskih domorodaca“.
Ali, bilo je prekasno – društvene mreže su već bila „u vatri“. Štagod da je bilo na umu i marketinškom timu Nivee, ali i Milanu koji je na ovo pristao, improvizovani Haka ples za kompaniju koja proizvodi preparate za negu kože i lica… pa, najblaže rečeno, nije oduševio publiku.

Neki su i ozbiljnije problematizovali ovaj potez – izvođenje tradicionalnog plesa za sponzora reflektuje sve loše što se dešava u današnjem fudbalu. Jedan tviteraš je otišao još dalje – predlažući Novom Zelandu da objavi rat Italiji!

Novi Zeland nije reagovao, barem ne za sada. Ali, oglasio se i PR tim All Blacks-a, navodeći da oni imaju ugovor sa Maorima o izvođenju haka plesa, i da razmišljaju o pravnom leku koji će upotrebiti zbog ovog nemilog marketinškog ispada. Neki novinari su kontaktirali i Haka World, edukativni centar u Rotrui (na severnom ostrvu Novog Zelanda) koji podučava muškarce i žene o ovom plesu. „Svako može da izvodi Haka ako su razlozi za izvođenje ispravni“ – navodi Tiki Edvards iz ove organizacije. „Ali, ako ga upotrebljavaš u pogrešne svrhe… Haka će ti vratiti, kao karma“.
Ne znamo da li je do karme koju je proizvelo izvođenje Haka plesa iz loših pobuda, ili prosto do neumesnog i neprimerenog marketinškog ispada, Milan je ovih dana neprestano prozivan od strane fanova i digitalne publike. Svaki loš marketing se uvek kažnjava, ali mi se nadamo da neće dovesti do međudržavnog sukoba! 🙂