Facebook-ov emotivni rolerkoster

novi-facebook-lajkovi-emocije

Juče se na najvećoj društvenoj mreži dogodilo nešto što zasigurno niko nije očekivao – spektar „emocija“ se naglo proširio! Iako se dugi niz godina govorkalo da će Facebook uvesti dugo očekivano „Dislike“ dugme, dočekalo nas je nešto sasvim novo, a da budemo iskreni – za nas prilično haotično i iznenađujuće.

Umesto standardnog „like“ dugmeta – imamo čak pet različitih načina na koje možemo da izrazimo reakciju na nečiji sadržaj – i to tri pozitivna i dva negativna načina.

Umesto starog dugmeta – imate izbor između „love“, „wow“ i „haha“. Zvuči li teško za izabrati? Umesto „dislike“ dugmeta za kojim su mnogi čeznuli, Cukerberg se odlučio na dve emocije – „sad“ i „angry“. Odličan potez, zar ne?

Mnogi se isprva nisu snašli, ali nije teško – na mobilnim uređajima samo držite prstom „Like“ dugme i izaći će vam novi „emotivni spektar“, dok na dekstopu jednostavno prevučete mišom, a Facebook će vam ponuditi ovih novih pet opcija.

Neke krajeve ovaj novitet zapravo i nije u potpunosti iznenadio – u Irskoj, Španiji, Čileu, Filipinima, Portugalu i Japanu se od prošlog oktobra isprobava ovaj sistem sa korisnicima. Znate li koja je „emocija“ u novom spektru pobedila? U pitanju je „love“. Najava „negativnih“ emocija se desila još 2014. godine, kada je Mark Cukerberg, osnivač Facebook-a, rekao da kompanija ozbiljno razmatra činjenicu da ljudi žele da izraze i drugačiju emociju na društvenim mrežama izuzev pukog sviđanja.

Na svakom postu se vide prve tri najizraženije reakcije, a možete i tačno da vidite koji se korisnik oduševio, nasmejao, odnosno rastužio ili možda naljutio. Možete i promeniti stav (ukoliko vas nečiji post ipak rastuži na kraju, ili obrnuto), samo se sa promenom menja i obračun izraženih reakcija.

Šta vi kažete na ovako veliku promenu? Mi smo se u početku dvoumili između „wow“ i „angry“, ali zbog miliona zbunjenih korisnika koji su danas pokušavali da primete novi sistem funkcionisanja, odlučili smo se za „haha“!

PIN consulting