Bradavice bez roda – nalog koji ruši Instagram algoritme

genderless nipples bradavice bez roda

Instagram je tokom svoje istorije cenzurisao fotografije bradavica, tvrdeći da takve fotografije prikazuju žensku nagost. Potpuno nov Instagram nalog @Genderless_Nipples je rešio da se pozabavi time u sklopu kampanje #FreeTheNipple.

Genderless Nipples objavljuje makro fotografije ljudskih bradavica, tako da je nejasno da li pripadaju muškarcima ili ženama. Ova pametna strategija je potpuno zbunila Instagram algoritme za detekciju nagog tela, tako da ponekad kada briše fotografije sa ovog naloga, zapravo uklanja fotografije muških bradavica.

Ovo se, štaviše, desilo svega par dana nakog aktiviranja ovog naloga—Instagram je, uprkos svojoj mudrosti, obrisao slike bradavica misleći da su delovi ženskog tela, a zapravo pripadaju muškarcu. Vlasnici naloga su odgovorili tako što su okačili notifikaciju koju su dobili i stavili naslov koji jasno ukazuje na duple standarde koji postoje: „Instagram ne može da vidi jasno razliku između muških i ženskih bradavica, ko uopšte može?! Zašto se uopšte baviti cenzurisanjem ženskih bradavica ako su tako slične?“

Instagram-ova trenutna politika o nagom telu je najvećim delom jasna: bez zadnjica i genitalija. Međutim, kada su bradavice u pitanju, politika se menja u zavisnosti od roda—ako su ženske bradavice eksponirane, to se cenzuriše, dok su muške bradavice uvek dozvoljene.

U opisu naloga Genderless Nipples piše: „Muškarci smeju da pokazuju svoje bradavice, dok je ženama to zabranjeno.“
Ljudi se dugo i intezivno bore protiv seksističkih duplih standarda na Instagramu, do te mere da su neki u Photoshop-u stavljali muške preko ženskih bradavica.
Posmatrajući fotografije na ovom nalogu, postaje jasno koliko su bradavice međusobno slične. Krajnje je vreme da Instagram odbaci licemerje i oslobodi bradavice!

Ko želi, može dobrovoljno da pošalje slike svojih bradavica nalogu Genderless Nipples, kako bi da svoj doprinos u ovoj zajedničkoj borbi.

Izvor: papermag.com