Šta su Facebook Instant Articles i čemu služe

blog-facebook-instant-articles

Facebook je tokom ovog meseca konačno pustio u rad svoju novu platformu, Instant Articles. Novi servis zvanično je najavljen u februaru ove godine, a postao je dostupan svim korisnicima od 12. aprila.

O mogućnosti nastanka izdavačke platforme na Facebook-u govorilo se još od 2013. godine kada se algoritam ove društvene mreže okrenuo „kvalitetnijem sadržaju“. Na ovakav razvoj događaja posebno je uticala i činjenica da je Facebook preuzeo vođstvo nad Google-om kada je u pitanju usmeravanje korisnika ka online medijima.

Instant Articles je nastao kako bi rešio problem predugog učitavanja članaka koje korisnici dele na društvenim mrežama. Ova paltforma omogućava da se isti sadržaja sada učita i do 10 puta brže, pored toga korisnici će čitajući članke, imati dodatno poboljčano iskustvo pri čitanju istih kao što su tap-zoom i auto-play videi.

blog-facebook-instant-articles-gif

Instant Articles je počeo sa testiranjem još u maju prethodne godine i ono je dalo ohrabrujuće rezultate:

  • Instant Articles sadržaj privukao je 20% više klikova od regularnih web članaka
  • Šanse da korisnik odmah nakon kliktanja na instant članak napusti stranicu su 70% manje
  • Broj share-ova Instant članaka je 30% veći od regularnih web članaka
  • Korisnici sa sporom konekcijom čitaju 20-40% više instant nego uobičajenih web članaka

Kako da aktivirate Instant Articles?

1. Prijavite se

Da biste mogli da objavljujete instant članke morate biti administrator ili urednik neke Facebook stranice, prijava je veoma jednostavna i možete je izvršiti ovde.

2. Izaberite Facebook stranicu

Nakon što se prijavite, dobićete mogućnost da izaberete stranice na kojima želite da aktivirate Instant Articles opciju.

3. Zauzmite svoju adresu

Kada izaberete stranicu na kojoj želite da omogućite Instant Articles opciju, dobićete zahtev da upišete web adresu, ona će biti izvor svih vaših postova (Najčešće je to sama adresa vašeg sajta npr. https://pinconsulting.co.rs/blog ).

4. Kreirajte Instant Articles sadržaj

Pošto se prilagođavao potrebama korisnika koji su testirali platformu, Facebook ne zahteva dodatno podešavanje sadržaja. Važno je da povežete svoj blog sa Instant Articles platformom posredstvom RSS Feed-a ili API-a.

5. Personalizujte svoj Instant Articles sadržaj

Facebook vam daje mogućnost da svoje Instant članake personalizujete, možete dodati logo, izmeniti boje i fontove (Za sada je izbog sveden na dva fonta).

6. Pošaljite članke Facebook-u na pregled

Nakon što ste izvršili sve prethodne korake, ostaje još da Facebook sadržaj pregleda i odobri, kako bi da je sadržaj sa sajta pravilno formatiran, a ovaj proces traje između 2 i 5 radnih dana.

Instant Articles je definitvno jedna od većih promene za sve korisnike interneta, a posebno za one koji zarađuju od pisanja, zato ćemo se potruditi da vas i kroz naredne blogove bolje uputimo u sve mogućnosti koje ova platforma pruža.