Vreme je da promenite lozinku na LinkedIn-u. Čim pre!

Vreme je da promenite lozinku na LinkedIn

Sećate li se 2012. godine – kada je LinkedIn bio žrtva neautorizovanog pristupa pojedinih članova? Tada je kompanija potvrdila da su podaci preko 6,5 miliona korisnika ukradeni. Mada se kasnije ispostavilo da je kompanija malo smanjila tu brojku. Ili malo više. Ukradeni su podaci od čak 165 miliona korisnika! Prošle nedelje dogodio se još jedan hakerski napad na ovu mrežu!  Ako ste dugo na ovoj platformi, moguće je da su vaše podatke i lozinku „leakovali“ hakeri. Ukoliko niste menjali šifru na vašem nalogu, postoji mogućnost da ste dobili mejl ove sadržine:

linkedin-procurele-lozinke-promenite

Nelagodno? Nego šta! Dok su šifre bile kodirane – hakeri su probili još jedan bezbednosni sloj ove mreže, navodi se u prošlonedeljnom izveštaju iz Lorenzo Franceschi-Bicchierai. Drugim rečima, postoji mogućnost da su vaši e-mail i lozinka u pogešnim rukama u ovom trenutku.

Ova situacija će vam naročito zadati glavobolje ukoliko koristite iste šifre i mejl za druge sajtove. Ukoliko haker provali da se na LinkedIn logujete sa vašeg gmaila i poseduje vašu LinkedIn lozinku, sa njom će pokušati da se uloguje na vaš gmail nalog. A ako u tome uspe, sve poruke i mejlovi će mu se naći na gotovs, verovatno uključujući i podatke za ulaske na druge sajtove ili parametre sa vašeg bankovnog računa.

Da biste se osigurali na vreme, promenite šifre za sve sajtove koje se poklapaju sa šifrom koju koristite za LinkedIn, počevši od vašeg email-a. Zapravo, najbolja preporuka je da imate različite lozinke za sve sajtove, a za organizovanje svih lozinki preporučujemo vam da koristite aplikacije, poput Password manager-a.