Trump preuzima Obamin Twitter nalog!

TRUMP PREUZIMA OBAMIN TWITTER NALOG

U proteklih par nedelja, preko 250 hiljada postova sa naloga okupljenih oko Bele kuće je arhivirano. Te silne hiljade postova nisu samo običan sadržaj—oni su od istorijske važnosti i zato je ovakav potez i očekivan. Uprkos tenziji oko Trampove inauguracije, Bela kuća je najavila mirnu tranziciju naloga na društvenim platformama.

Arhiva postova sa preko 100 naloga Bele kuće javno je dostupna svim internet korisnicima, a svi ovi nalozi napravljeni su za vreme Obaminog mandata. Iz tog razloga Obamu često nazivaju i „predsednikom sa društvenih mreža“. On je prvi predsenik sa Twitter nalogom, @POTUS (President of the United States), prvi koji se uživo javio na društvenim mrežama iz ovalne sobe, odgovarao na pitanja građana preko Youtube-a i koristio Snapchat filtere.

Skupljeno je preko 250.000 postova sa naloga saradnika Bele kuće, a neki od njih vezani su za privatni život predsednika, dok su neka obaveštenja i saopštenja vezana za veoma ozbiljne i podjednako važne teme.  „Ovaj digitalni sadržaj je temelj ne samo za Donalda Trump-a , već i sve ostale dolazeće predsednike. Ova arhiva pripada Americi i svim njenim građanma“ navode iz Bele kuće.

Mada se prva Obamina kampanja dosta oslanjala na društvene mreže zarad mobilizacije glasača, Obama je svoj predsednički nalog kreirao 2015. godine, kada je napisao svoju prvu zvaničnu poruku i dobio username @POTUS.  Od tada, predsednik Sjedinjenih Američkih Država ima preko 13 miliona pratilaca, dok ih na  svom ličnom nalogu ima preko 80 miliona.

Međutim, Obama se nije limitirao na 140 karaktera, te je koristio i platforme kao što su Facebook, Instagram i Snapchat. Pored toga što je povremeno delio momente iz svog privatnog života, Obama je na ovim platformama delio svoje lične i iskrene stavove o mnogim pitanjima, odlukama, delima i posledicama  onoga što je Bela kuća radila.

I dok Obama privodi kraju svoj drugi predsednički mandate i predaje vlast Donaldu Trampu, postavlja se pitanja da li će Donald preuzeti sve ove naloge . Ono što je sigurno jeste da, nakon Obaminog performansa na društvenim mrežama, Tramp pred sobom ima težak zadatak, da makar delimično održi imidž, koji je Obama kreirao na  društvenim mrežama, ne kao Barak Obama, već kao prvi čovek SAD.

Tramp, mada u osmoj deceniji, društvene mreže koristi gotovo konstantno, pogotovo Twitter. Na društvenim mrežama se najčešće sukobljava sa neistomišljeniicma, vrši pritisak na kompanije i članove Kongresa.

Bela kuća najavila je nesmetanu tranziciju kada su u pitanju društvene mreže vezane za predsedničku palatu i njene saradnike. Donald Tramp će dobiti @POTUS  nalog, a sav prethodni sadržaj će biti obrisan. Sa druge strane, nalozi kao što je @POTUS44 kojim upravlja Nacionalna arhiva SAD-a zadržaće sav dosadašnji sadržaj.

“Radimo na osiguravanju mogućnosti da novi predsednik i njegova administracija, bez obzira na partiju, imaju mogućnost da koriste i razvijaju digitalni prostor koji smo kreirali kako bismo komunicirali sa ljudima kojima služimo.” dodali su iz Bele kuće.

Ostaje da vidimo kako će se Tramp i njegov tim snaći u svetu društvenih mreža i da li će iskoristiti njegove potencijale kao što su to radili njihovi prethodnici.