Tehnologije kojih više nema: RIP Vine, Galaxy Note 7 i headphone jack (ulaz za slušalice)

blog-Tehnologije kojih više nema

Ova godina nam je donela neke od omiljenih tehnologija do sada, ali nije bila tako uspešna za sve. Kao što obično biva svake godine, kompanije su se gasile, aplikacije ukidale, uređaji nestajali sa polica jednom za svagda. Od video rekordera, preko Galaxy Note 7, Vine i Nexus—2016. nam je donela dosta tehnoloških krahova.

Hajde da se ovom prilikom podsetimo tehnologija bez kojih smo ostali ove godine.

Headphone jack – ulaz za slušalice

U redu, tehnički gledano, jack od 3.5 mm je i dalje u opticaju, ali Apple-ova hrabra odluka da izbaci audio port iz iPhone 7 je već inspirisala druge proizvođače, poput HTC i Motorola, da učine to isto. Njegovi dani su definitivno odbrojani. Vizija o bežičnoj budućnosti, gde više nismo direktno vezani slušalicama za naše uređaje, dok imamo kristalno jasan zvuk putem audio konekcije, zvuči veoma primamljivo. Međutim, za sada deluje teško zamisliti takvu nirvanu među silnim bežičnim adapterima.

Vine

Gašenje Vine-a nije bilo iznenađenje za zajednicu stvaralaca koji su je dugo zvali svojim kreativnim domom. Ipak, mnogi su bili razočarani kada je Twitter objavio planove da ukine video aplikaciju koju je kupio 2013. Mnoga velika imena digitalnog sveta su dostigla svoju slavu baš zahvaljući Vine aplikaciji. Izvestan broj Vine zvezda je čak i živeo na istom spratu zgrade u Holivudu, u Vine ulici (da, ona zaista postoji). Srećom, Twitter je nedavno izjavio da planira da delimično održi Vine u životu, putem Vine Camera aplikacije.

Galaxy Note 7

Na kratko, Samsung je bio nezaustavljiv. Kompanija je lansirala Galaxy Note 7 uz sjajne ocene. Neki su ga ocenjivali najboljim pametnim telefonom na planeti. Note 7 je imao sve što što se moglo poželeti od lepog, premium telefona, uključujući i ulaz za slušalice (headphone jack). Ali, ovaj ambiciozni telefon koji je nameravao da svrgne Apple-ov iPhone 7 sa trona, bukvalno je izgoreo u plamenu istom brzinom kojom se popeo do vrha. Defektne baterije i ekstremno ambiciozan dizajn zajedno sa malom tolerancijom predstavljaju verovatan uzrok kraha Samsung-ovog Note 7 telefona. Iako nikad nećemo saznati šta bi se desilo u Android svetu da je ovaj uređaj zaživeo, nadamo se da je Samsung naučio važne lekcije iz ovoga, te da će Note 8 biti bezbedan telefon za sve.

VCR – video rekorder

Ako nikad niste morali da rukujete video kasetom, možda i niste toliko na gubitku. U julu ove godine, japanska firma Funai Electric, poslednji preživeli proizvođač VCR uređaja, zaustavila je svoj proizvodni pogon, 40 godina nakon što se pojavio prvi video rekorder. Funai, koja je proizvodnju VCR-a počela pre 30 godina, prodavala je desetine miliona uređaja u doba njegove najveće slave, ali je prošle godine jedva uspela da proda 750.000. Video rekorder je bio simbol kućnog snimanja jer je omogućavao ljudima da snimaju sadržaj emitovan na televiziji. Tokom devedesetih je čak 95% domova u SAD imalo bar jedan VCR.

Nexus brend

Žao nam je Android entuzijasti, ali izgleda da više neće biti Nexus telefona. Brend koji je davne 2010. lansirao Nexus One i bio sinonim za Google i Android, više neće imati tu ulogu. Sa izlaskom Pixel telefona ove godine, Google je jasno stavio do znanja da više ne želi da deli mesto sa svojim hardware partnerima.