Sve ono što (ni)ste znali o Facebooku

17 činjenica o facebook-u

Facebook je društvena mreža pokrenula 4. februara 2004 , i osnovao ju je Mark Zuckerberg sa svojim koledž cimerom sa Harvarda. U početku je Facebook bio ograničen samo na studente Harvarda, potom na Ameriku, da bi u narednih nekoliko godina doživeo nezapamćeni proboj – već avugsta 2008. godine, ova kompanija je bila „teška“ skoro 5 milijardi dolara. Početkom 2012. godine, profit ove kompanije je porastao 65% u odnosu na 2011. a na advertajzing je u istoj godini potrošeno čak 3,71 milijarda dolara! Danas je Facebook definitivno najpopularnija društvena mreža na svetu koja uspešno odoleva vremenu već 11 godina, sazreva i menja se. O tome koliko je Facebook važan sam već pisao u prethodnim blogovima, a ovog puta ću se okrenuti zabavnim činjenicama vezanim za Facebook. Neke od činjenica u nastavku teksta su samo zabavne, neke su pomalo jezive, a neke će vam biti korisne ukoliko ga koristite u poslovne svrhe.

  1. Svakog dana hakeri pokušaju da upadnu na preko 600 hiljada FB naloga – Svi mrzimo duge šifre sa malim i velikim slovima, brojevima i simbolima, ali složićete se da bi bilo mnogo gore da neko dobije uvid u sva vaša privatna dopisivanja i mogućnost da nešto napiše u vaše ime.
  2. Prosečan korisnik svakog dana provede 40 minuta na Facebook-u, a korisnik pametnog telefona aplikaciju otvori 14 puta u proseku.
  3. Nekoliko ljudi je u proteklih godina ubijeno, jer su svog ubicu prethodno obrisali sa liste prijatelja – Pazite koga brišete, uvek je bolje koristiti opciju hide.
  4. Prema više istraživanja, svaka treća osoba nezadovoljna je svojim životom nakon posete Facebook-u.
  5. Facebook je dominatno plave boje jer Mark Zuckerberg pati od Deuteranopije, poremećaja vida koji se javlja kod 1% muškaraca. Oni nemaju mogućnost da razlikuju crvenu, žutu i zelenu boju.
  6. Na Facebook-u je oko 30 miliona aktivnih profila čiji vlasnici više nisu živi – Facebook je u međuvremenu ponudio opciju kojom možete da ovlastite sebi blisku osobu koja će moći da deaktivira vaš profil ukoliko vam se nešto desi.
  7. Trećina zahteva za razvod tokom 2011. je sadržala reč Facebook.
  8. Opcija Like je prvenstveno trebalo da se zove Awesome.
  9. 7% Facebook profila je lažno, što je u brojkama oko 83 miliona profila.
  10. Svakog minuta korisnici Facebook-a kliknu na like dugme 1,8 milion puta.
  11. Svakog meseca FB potroši oko 30 miliona dolara samo na hosting.
  12. Facebook čuva sve što ste napisali u polju za status, bez obzira na to da li ste post objavili.
  13. FB je 2009. odbio Brian Action-a za posao. Nekoliko godina kasnije Brian je napravio aplikaciju Whatsapp koju je Facebook kupio za 19 milijardi dolara.
  14. 88% korisnika FB-a redovno posećuje profile svojih bivših partnera.
  15. Prosečan FB korisnik ima 338 prijatelja.
  16. Većina korisnika Facebook-a su žene, i one čine 53% članova ove platforme.
  17. Kanada je zemlja sa najvećim brojem aktivnih Facebook korisnika.