Šta je SEO optimizacija sajta i zašto je važna?

seo optimizacija 1

SEO, ili SEO optimizacija, je skraćenica za optimizovanje sadržaja web sajta za internet pretraživače. Najčešće se govori o Google pretraživaču, čak je ušla i u neke rečnike engleskog jezika kao definisana nova reč – izguglaj! (eng. Google it!), pa samim tim se veoma često umesto SEO govori Google optimizacija.

Činjenica je da je uopšte u svetu, pa i kod nas, Google za sada ubedljivo najpopularniji internet pretraživač, kako za PC, tako i za većinu proizvođača smart uređaja – Android telefoni i tableti, iOS i Mac uređaji, Mozilla platforme, Linux i drugo, zapravo gotovo sve osim fabrički podešenih Windows i Windows Mobile platformi i uređaja koje one pokreću. No, ekspanzija Windows rešenja na tržištu smart uređaja ponovo vraća akcenat na činjenicu da Google nije i jedini internet pretraživač. Među svetski poznatim još su i Bing (Microsoft-ov pretraživač), zatim Yahoo, Ask.com i drugi. Kod nas je nekad bila veoma popularna Krstarica, dok je Google nije u potpunosti stavio u senku.

Zbog toga, iako reći Google optimizacija nije netačno, jer se može govoriti o optimizaciji samo za Google, svoditi SEO samo na Google ipak nije ispravno, jer je ništa manje važno da web sajt bude optimizovan i za ostale, makar one najpopularnije, internet pretraživače. Jer – svaka optimizacija i svako indeksiranje vašeg sajta od strane nekog od pretraživača ima posredne veze i sa reagovanjem drugog pretraživača na vašu optimizaciju. Što je optimizacija kvalitetnije i profesionalnije urađena – to je veća i šansa za više rangiranje i bolje pozicioniranje u rezultatima pretrage.

Veoma je važno napomenuti i ponovo istaći ono što će svaki iskusan, dobar i pošten programer i web dizajner potvrditi – NIKO NE MOŽE da vam garantuje da će vaš rezultat pretrage biti na mestu br 1 na bilo kom od pretraživača. To nikako i ni na koji način ne zavisi direktno od programera i, osim ukoliko nije u pitanju plaćeno pozicioniranje – što je posebna tema i to se u rezultatima pretrage i posebno ističe, zavisi isključivo od algoritmova internet pretraživača koji svojim proračunima i na osnovu svojih parametara, koji su tajni i koje niko ne zna u celosti, vrše rangiranje i pozicioniranje. Ono što je poznato jeste većina elemenata i faktora koji se mogu prilagoditi (=optimizovati) kako bi se tim algoritmovima što je više moguće „podišlo ispod kože“, i to je ono što SEO optimizacija upravo predstavlja, ali dalje od toga i konkretna pozicija u rezultatima pretrage zavise SAMO I ISKLJUČIVO od internet pretraživača.

O nekim posebnim metodama, „cakama“, na šta posebno treba obratiti pažnju i koji su elementi SEO optimizacije koji se ne smeju propustiti – pisaćemo u narednim člancima. Budite uz nas! 😉

SEO optimizacija - šta je to i zašto je važno
Source: On-Page SEO: Anatomy of a Perfectly Optimized Page – Infographic