Najbolje Google Chrome ekstenzije

google-chrome-esktenzije

Chrome je zaista fantastičan browser, ali njegove ekstenzije još više povećavaju njegov potencijal.

Šta su tačno ekstenzije? U suštini, to su mali programi koji poboljšavaju funkcionalnost vašeg web browser-a. Za Chrome postoje hiljade dostupnih ekstenzija koje obavljaju veliki izbor funkcija – od onih koji automatski pronalaze kupona, do onih koje poboljšavaju brzinu vašeg računara. Web prodavnica Chrome ekstenzija je ogromna, tako da ćemo da predstaviti najbolje, po našem izboru.

1. The Great Suspender

mashable-the-great-suspender
IMAGE: MASHABLE SCREENSHOT

Ako ste se opredelili za samo jednu ekstenziju na ovoj listi, neka to bude The Great Suspender. Odmah treba napomenuti da može dovesti do sporijeg performansa i bržeg pražnjenja baterije. Ali, ova magična ekstenzija pauzira neiskorišćene tabove, posle određenog vremena koje korisnik naznači, čime se štedi dragocena RAM memorija.

Ako imate računar sa, na primer,  4 GB RAM memorije ili manje, ova ekstenzija će promeniti, a kad kažemo promeniti, mislimo – produžiti njegov životni vek.

2. LastPass

mashable-LastPass-img
Fotografija sa mashable.com

Glavni problem sa lozinkama je to što ih imamo i previše. Zbog toga, gotovo uvek koristimo jednu istu, ili pravimo varijaciju od iste, što je svakako lakše upamtiti, ali je i prilično nebezbednije. LastPass rešava oba ova problema: generiše i čuva lozinke koje su gotovo nemoguće za hakovanje, a sve ih sređuje preko jedne master šifre koju vi izaberete.

3. Giphy

mashable-giphy-img
Fotografija sa mashable.com

Kao i emoji-ji, gif-ovi su postali važan deo internet komunikacije, a traženje odgovarajućeg GIF-a zaista može da bude zamorno. Giphy olakšava taj posao tako što integriše u broweser alatku za pretragu gifova.

4. Feedly

mashable-Feedly-img
Fotografija sa mashable.com

Sa nestankom Google Reader-a 2013. godine, Feedly je ubrzo postao njegova zamena. Ako volite da budete u koraku sa svim vestima ili jednostavno morate da se fokusirate na određenu temu, Feedly vam je neophodan. On objedinjuje vaše omiljene izvore i kategorizuje ih, a mala ikonica na svakoj stranici vam dozvoljava da dodate link u Feedly.

5. Grammarly

mashable-Grammarly-img
Fotografija sa mashable.com

Možda vam zvuči kao aplikacija koja proverava gramatiku, ali Grammarly je nešto mnogo bolje od toga. Pored klasične provere, nudi vam i gramatičke savete i preporuke. A ako se desi da pravite osnovne greške, na primer – pomešate „its“ i „it’s“, Grammarly će zapamtiti vaše najčešće greške. Ukoliko platite premium verziju ove ekstenzije, sugerisaće vam i bolji vokabular i proveru plagijata.

6. UBlock

mashable-UBlockOrigin-img
Fotografija sa mashable.com

Ponekad samo poželite da utišate buku. UBlock Origin nije najpopularnija ekstenzija za blokiranje reklama, ali zato ne zahteva mnogo memorije i dozvoljava korisniku da odredi na kojim tačno sajtovima ne želi da mu se pojavljuju reklame.

7. HTTPS Everywhere

mashable-HTTPsEverywhere-img
Fotografija sa mashable.com

Za one koji vrednuju bezbednost (a ako ne vrednujete, trebalo bi – zaista) — HTTPS Everywhere je neophodan. Ova ekstenzija pokreće svaki HTTP sajt preko stabilnije i sigurnije HTTP konekcije.

8. Honey

mashable-Honey-img
Fotografija sa mashable.com

Da li ste nekada posumnjali da nećete pronaći najbolje ponude sa online shopping sajtova? Honey popravlja tu situaciju. Kada odete u online prodavnicu, Honey za vas automatski pretražuje kodove za kupone i primenjuje ih, čuvajući time vaš dragoceni novac.

9. Save to Pocket

mashable-SaveToPocket-img
Fotografija sa mashable.com

Jedan od brojnih „sačuvaj za kasnije“ servisa, ali daleko najpopularniji i najpreporučljiviji od svih. Ako vidite odličan članak i ne možete da stignete da ga pročitate, kliknite na Pocket ikonicu kako biste ga pročitali kasnije.

Izvor: mashable.com