Kraj ljubavi između kanadskog premijera i interneta?

Kada je prošlog oktobra dospeo na premijersku poziciju Kanade, Džastin Trudo je postao prava internet senzacija: rodno izbalansirani kabinet, koji je pritom uzeo u obzir i predstavnike brojnih manjina koji žive u Kanadi, posvećenost borbi za LGBT prava, prava životinja, ali i privlačan izgled i markantan osmeh – samo su neki od faktora koji su Trudoa učinili Diznijevim princem društvenih mreža. Neki bi se našalili i rekli – učinio je Kanadu ponovo velikom.

Sve do izjave povodom smrti dugogodišnjeg kubanskog lidera i ocem socijalističke revolucije, Fidela Kastra. Ostaje šokantno da jedan od lidera zemalja slobodnog sveta i političar koji je slavu zadobio zalaganjem za prava manjina i društvo koje neguje različitosti svoj govor u slavu kubanskog lidera počinje pohvalama “legendarnom revolucionaru i govorniku” koji je “učinio čudesa u poljima obrazovanja i zdravstvene zaštite.”

Ubrzo je Trudo postao predmet podsmeha na društvenim mrežama, a ovaj ispad je pokazao kako je Trudoova spoljna politika u najmanju ruku—neozbiljna.

Pod heštegom #TrudeauEulogies pojavilo se desetine hiljada tvitova koji su Trudoovu izjavu uklopili sa drugim diktatorima.

Da ironija bude još veća, Trudo je svoje mišljenje o Kastrovoj smrti izneo pred frankofonim delegatima u Madagaskaru koji su ovu priliku posvetili da naglase značaj ravnopravnosti lezbejki, gejeva i trans ljudi. O smrti poslednjeg hladnoratovskog diktatora koji je prvu deceniju svoje vladavine posvetio “prevaspitavanju” gej ljudi u radnim logorima. Kastro je čak jednom prilikom objasnio da su buržujsko–imperijalistički agenti.

Pogledajte u nastavku bloga neke od reakcija.