Internet Marketing – investicija koja se isplati

internet marketing investicija koja se isplati

Internet marketing postaje sve popularniji među preduzetnicima u Srbiji, a, u manjoj ili većoj meri, svi su svesni uticaja interneta na naš svakodnevni život. Postoje oni koji shvataju moć interneta i vešto je koriste kako bi poboljšali svoje poslovanje i oni koji koriste različite izgovore kako bi se odupirali svim novim trendovima, jer je ponekad tako lakše.

Međutim, pitanje koje muči sve preduzetnike jeste – da li i zašto platiti usluge digitalnog marketinga? Mnogo je onih koji ni ne znaju šta sve digitalni marketing može, u ovom blogu pokušaču da ovu temu približim onima koji još uvek nisu digitalizovali svoje poslovanje.

Napraviti digitalnu kampanju je ujedno umetnost i nauka, važno je znati gde uložiti i koliko.

Pretraživači

Kvalitetan sadržaj je prioritet današnjih potrošača, samim tim – i svakog uspešnog internet marketinga. Kada korisnik ode na Google, pretraživači r sa vrha prve strane imaju najbolju šansu da budu posećeni i to je san svakog preduzetnika koji brine o svojoj reputaciji na internetu.

Kako doći na sam vrh pretraživača? Google kao i ostali konkurenti rangira sajtove prema informativnosti i relevantnosti sadržaja u domenu pretraživanih reči. Zato je ključno da pri kreiranju svakog sadržaja strateški vodite računa o SEO-u , budući da ćete samo tako uspeti da se popnete na famoznu prvu stranu pretraživača i podignete vidljivost svog brenda.

Naravno, nemojte se zavaravati da za ovakve rezulatate nećete morati da platite pretraživaču ili nekoj od majpopularnijih društvenih mreža. Dobri rezulati na internetu zahtevaju znanje, trud i novac. Ukoliko niste talentovani copywriter i SEO expert, predlažemo da angažujete agenciju.

Put do vrha pretraživača može trajati mesecima, pa i godinama, u zavisnosti od vaše strategije i konkurencije, a kada se domognete dobre pozicije važno je i da je održite. Kvalitetan sadržaj i dalje ostaje prioritet, jer će vam pomoći da ljude koji dođu na vaš sajt konvertujete u korisnike vaših usluga ili kupce, što jeste i glavni cilj.

Plaćena pretraga

Plaćena pretraga ili SEM (Search Engine Marketing) je neizostavni deo kampanje. Kao što i sam naziv kaže, podrazumeva da platite određeni prostor za oglašavanje na internetu. Različite platforme vam daju različite mogućnosti, od plaćene pretrage do pojavljivanja različitih formata reklama na društvenim mrežama.

Dok dolazak do samog vrha pretraživača organski zahteva određeni vremenski period, plaćena pozicija na vrhu pretraživača je dostupna odmah, ukoliko ste spremni da platite. Ovakvu vrstu pretrage često nazivamo PPC (Pay Per Click) te se tako može targetirati za određene ciljne grupe (prema godinama, polu, primanjima, lokaciji itd.). U slučaju društvenih mreža, targetiranje je još preciznije, pa možete targetirati ljude prema hobiju, muzici koju slušaju i mnogo drugih specifikacija.

Neke od opcija za ovakvo reklamiranje su: Google AdWords, Facebook Ads, Twitter i Instagram Ads i dr.

Još jedna komponenta SEM-a je remarketing. Sigurno ste nekada tražili let do neke lokacije, a ona ste u narednih nekoliko nedelja viđali banere sa ponudom za jeftine letove ka toj lokaciji ili hotele. Upravo to je remarketing. Kada korisnik poseti vaš sajt, ali ne otvori nalog ili ne kupi proizvod – kroz remarketing možete pokušati da se ponovo povežete sa njim i ubedite ga da kupi baš vaš proizvod ili uslugu.

Native Advertajzing

Ovo je najnoviji vid internet marketinga i podrazumeva neometano organsko plasiranje sadržaja ili plaćanje veće vidljivosti, sa ciljem da se prvenstveno poveća vidljivost brenda i izgradi, odnosno poboljša reputacija.  Ovakve reklama izgleda manje kao reklama u klasičnom smislu te reči, već je prvenstveno informativnog i interaktivnog karaktera, a tek onda prodajnog. U native advertajzing spada i sve popularnije unajmljivanje javne ličnosti ili relevantnog blogera za reklamiranje i preporuku vašeg proizvoda ili usluge.

Native advertajzing nije tako jeftin, ali je istovremeno veoma uspešan zbog čega se predviđa da će 2018. godine u isti biti uloženo oko 21 milijarda dolara.

Najbolji recept za uspešan internet marketing jeste miks organskog i plaćenog marketinga, kao i drugih potkategorija. Dok plaćeni marketing omogućava da brzo dođete do potrošača, organski i native advertajzing će vam pomoći da steknete verne potrošače i održite odnos sa njima.