GPT 3.5 vs. GPT 4: Koja je razlika?

Hannah Stryker / How-To Geek

Izvor: How-To Geek

U poređenju sa GPT-3.5, GPT-4 je pametniji, može da obradi duže upite i konverzacije, i ne pravi toliko mnogo faktičkih grešaka. Međutim, GPT-3.5 je brži u generisanju odgovora i nema ograničenja po satu kao GPT-4.

Ako pratite brzi razvoj AI jezičkih modela koji se koriste u aplikacijama poput ChatGPT i Bing AI chat, verovatno ste upoznati sa OpenAI GPT-3 i GPT-4. Ali šta je sa GPT 3.5, mostom između ova dva AI diva? Kako se on upoređuje sa najnovijim GPT 4?

Šta je GPT 3.5?

GPT 3.5 je, kao što ime sugeriše, neka vrsta mosta između GPT-3 i GPT-4. OpenAI nije bio posebno otvoren u vezi sa onim što čini GPT 3.5 specifično boljim od GPT 3, ali se čini da su glavni ciljevi bili povećanje brzine modela i možda najvažnije, smanjenje troškova njegovog pokretanja.

Zanimljivo je da OpenAI nije korisnicima stavio na raspolaganje sirovi GPT 3.5, već nekoliko specijalizovanih izdanja. Na primer, GPT 3.5 Turbo je verzija koja je fino podešena posebno za potrebe četovanja, iako generalno i dalje može da uradi sve ostale stvari koje i GPT 3.5 može.

Šta je GPT 4?

OpenAI-jev GPT-4 se pojavio kao njihov najnapredniji jezički model do sada, nudeći sigurnije i efikasnije odgovore. Ovaj cutting-edge, multimodalni sistem prihvata ulaz i u tekstualnom i u slikovnom formatu i generiše tekstualne izlaze, prikazujući ljudsko nivo izvršavanja zadataka u nizu profesionalnih i akademskih kriterijuma.

Kada se uporede GPT-3 i GPT-4, razlika u njihovim sposobnostima je uočljiva. GPT-4 ima poboljšanu pouzdanost, kreativnost i saradnju, kao i veću sposobnost za obradu nijansiranijih instrukcija. To predstavlja značajno poboljšanje već impresivnog GPT-3, koji je često pravio logičke i druge greške u razumevanju kompleksnijih upita.

Još jedna ključna razlika između ova dva modela leži u njihovoj veličini. GPT-3 se hvali sa impresivnih 175 milijardi parametara, dok GPT-4 ide korak dalje sa (navodno) 1 bilionom parametara.

Kada je reč o poređenju GPT-3 i GPT-4, ključna razlika leži u veličini njihovih modela i obuci na skupu podataka. GPT-4 je mnogo veći model, što znači da može da obradi složenije zadatke i generiše preciznije odgovore. To je zahvaljujući njegovom obimnijem skupu podataka za obuku, koji mu daje širu bazu znanja i poboljšano kontekstualno razumevanje.

I to se itekako odražava na bolju tačnost! GPT-4 je bolje opremljen da obradi duže tekstualne pasuse, održava koherentnost i generiše kontekstualno relevantne odgovore. Iz tog razloga, to je neverovatno moćan alat za primene u razumevanju prirodnog jezika. Toliko je složen, da neki istraživači iz Microsofta smatraju da pokazuje „iskre veštačke opšte inteligencije“ ili AGI.

Ali postoji i negativna strana, kao i kod svake cutting-edge tehnologije. Značajni napredak u GPT-4 dolazi po cenu povećanih zahteva za računarskom snagom. To ga čini manje dostupnim manjim organizacijama ili pojedinačnim developer-ima koji možda nemaju resurse za ulaganje u takav visokoenergetski uređaj. Osim toga, veća potreba za resursima dovodi do veće potrošnje energije tokom procesa obuke, što izaziva ekološke probleme.

Sa druge strane, GPT-4 je jednostavno pametniji od GPT-3.5. Može da piše mnogo složeniji kod, rešava složenije probleme i mnogo brže uči.

Konačno, i GPT-3 i GPT-4 suočavaju se sa izazovom pristrasnosti u AI jezičkim modelima. Ali GPT-4 je manje verovatno da će dati pristrasne odgovore ili one koji su uvredljivi za bilo koju posebnu grupu ljudi. Još uvek je moguće, ali OpenAI je uložio više vremena u primenu sigurnosnih mera. GPT-4 je takođe mnogo manje verovatan od GPT-3.5 da izmišlja stvari ili pruža faktički netačne odgovore.

U vreme pisanja ovog teksta, GPT-4 koji se koristi kroz ChatGPT ograničen je na 25 upita svaka tri sata, ali ovo će verovatno vremenom biti promenjeno. GPT-4 je takođe mnogo, mnogo sporiji u odgovaranju i generisanju teksta u ovom ranom stadijumu. To je verovatno zbog njegove mnogo veće veličine, kao i zbog većih zahteva za obradu i troškova.

Šta je sa prethodnim verzijama GPT-a?

Sva mainstream priča o GPT-u nije počela sve do dolaska GPT 3, pa se možda pitate šta je bilo pre toga.

Početak serije Generative Pre-trained Transformers (GPT) označio je prekretnicu u veštačkoj inteligenciji i obradi prirodnog jezika. GPT, prvi u seriji, predstavljen je 2018. godine od strane OpenAI. Ovaj početni model prikazao je moć arhitekture transformatora i nenadziranog učenja, privukavši pažnju istraživača i programera. Međutim, objavljivanje GPT-2 2019. godine je zaista podstaklo maštu AI zajednice, zahvaljujući njegovoj neuporedivoj sposobnosti da generiše koherentan i kontekstualno relevantan tekst. Istovremeno, OpenAI nije bio voljan da ga javno objavi zbog problema sa sigurnošću.

Lansiranje GPT-3 2020. godine signaliziralo je još jedan preokret u svetu jezičkih modela AI-a. Sa svojih impresivnih 175 milijardi+ parametara, GPT-3 je ponudio izvanredne sposobnosti razumevanja i generisanja jezika, omogućavajući naprednije primene kao što su mašinsko prevođenje, generisanje sadržaja i virtualni asistenti. Uprkos impresivnim dostignućima, GPT-3 je imao prostora za poboljšanje, otvarajući put razvoju GPT 3.5, međukoraka koji rešava neke od ograničenja GPT-3.

Kada treba koristiti GPT 3.5 ili GPT 4?

Bez obzira da li gradite svoju aplikaciju baziranu na GPT-u ili koristite ChatGPT i imate izbor između GPT 3.5 i 4, postoje neki slučajevi upotrebe u kojima je GPT 3.5, iako je objektivno inferiorniji od GPT-4, bolji izbor:

  • Ako ste ograničeni u pogledu računarske snage, GPT 3.5 je znatno jeftiniji za pokretanje.
  • Iako je GPT-4 manje sklon „halucinacijama“ ili pravljenju faktičkih grešaka od GPT 3.5, za čoveka je potrebno isto vreme da proveri činjenice i uredi tekst. Dakle, ako je brzina prioritet, stariji model bi mogao biti bolji izbor.

Ali postoje dobri razlozi i za korišćenje GPT 4:

  • Ako vam je potreban GPT za bilo šta što zahteva složeno zaključivanje, uvek ćete hteti da koristite GPT-4.
  • Ako vam je potreban GPT za obradu više od 3000 reči odjednom, moraćete da koristite GPT-4.

Vremenom, kako računarska snaga postaje moćnija i jeftinija, a GPT-4 i njegovi naslednici postaju efikasniji i sofisticiraniji, verovatno je da će GPT-4 zameniti GPT 3.5 u svakoj situaciji. Do tada, moraćete izabrati model koji najbolje odgovara vašim resursima i potrebama.

Najčešća pitanja:

Da li Bing koristi GPT-4?

Kratki odgovor je da. Microsoft je otkrio, nakon objavljivanja GPT-4 od strane OpenAI-a, da je AI funkcija četa Bing-a sve vreme bila bazirana na GPT-4. Međutim, s obzirom na rane probleme koje je Bing AI chat iskusio, veoma su ograničene mogućnosti razgovora i postavljene su smernice koje ograničavaju o čemu možete pričati i koliko dugo razgovori mogu trajati.

Da li je ChatGPT GPT-4?

U vreme pisanja ovog teksta, ChatGPT uglavnom radi na GPT-3.5 Turbo – podrazumevanom modelu za ChatGPT kada započnete novi razgovor. Međutim, ako ste plaćajući korisnik i pretplatite se na ChatGPT Plus, možete promeniti model u GPT-4 pre nego što započnete razgovor.