Google-ova prvoaprilska šala koja im se spektakularno obila o glavu

Prvoaprilske šale obično služe za malo bezazlene zabave. Međutim, izgleda da to nije bio slučaj sa jednom od poslednjih Google-ovih fora.

Ovaj internet gigant je poznat po svojim brojnim godišnjim prvoaprilskim šalama, ali je izgleda ovogodišnja spektakularno propala. Naime, odlučili su se da uvedu opciju “drop mic“ (na našem jeziku u ovom kontekstu najbolji prevod bi bio “zalupiti slušalicu“) na svom poznatom e-mail servisu, Gmail, koji bi poslao primaocu e-maila animirani gif Malca (Minion-a) kako baca mikrofon, čime završava e-mail prepisku i bokira sve buduće mailove u toj prepisci.

Izgleda da su stvari pošle po zlu, budući da su korisnici koji nisu bili svesni ove nove opcije, a koja je bila postavljena tik pored već uobičajenog dugmeta “pošalji“, spletom okolnosti završili šaljući ovakve šaljive mailove umesto isplaniranih.

“Zahvaljujući Mic Drop-u upravo sam izgubio posao“, napisao je jedan od Google-ovih korisnika na forumu za Gmail podršku. “Bavim se novinarstvom i imao sam rok koji sam morao da ispoštujem. Poslao sam svoje članke šefici i nikad nisam dobio odgovor od nje. Omaškom sam poslao e-mail koristeći ‘Mic Drop’ funkciju.
Upravo sam se probudio kada me je zatekla veoma besna govorna poruka od nje, kako sam i saznao za ovu ‘urnebesnu’ šalu.“

narandžasto dugme pojavilo se pored uobičajenog plavog “send“ dugmeta

Drugi korisnici su prijavili slične neprijatne situacije jer su poslali ne baš profesionalni e-mail koji nije bio poslovne prirode. Google je, uviđajući svoju grešku, uklonio ovu opciju sa Gmail-a. “Pa, izgleda da je ovo bila šala na naš račun ove godine”, napisali su na svom blogu. “Usled baga, Mic Drop funkcija je nenamerno izazvala više glavobolja nego smeha. Veoma nam je žao. Funkcija je uklonjena. Ukoliko je još uvek vidite, molim vas ponovo učitajte svoju Gmail stranicu.“

Sve je ovo pokazuje da, iako su prvoaprilske šale obično zabavne igrarije, ponekad stvari mogu da se ne odvijaju po planu. Nadamo se da Malac iz Gmail-a nije  prekrojio mnogo poslovnih karijera ovog prvog aprila!