Digitalno prelistavanje 3

digitalno prelistavanje 3

Period za nama obeležilo je nekoliko „skandala“, od masovnog hakovanja Twitter naloga do optužbi konzervativaca na račun najpopularnije društvene mreže na svetu, ali i drugi događaji. Pa, da počnemo:

Twitter zadržava limit od 140 karaktera, ali…

Pre par meseci pjavila se informacija da bi Twitter mogao da poveća broj dozvoljenih karaktera po tweet-u, ali su čelnici ove kompanije ipak odlučili da stanu na put ovoj ideji. Prema njihovim rečima, limit od 140 karaktera dodatno podstiče kreativnost korisnika, s toga ne žele da ikada promene taj deo koncepta.

Međutim, postoji mogućnost da će Twitter uskoro prestati da broji karaktere koje zauzimaju fotografije i linkovi, tako da ćemo bez obzira na link ili fotografiju imati 140 karaktera čistog teksta. Ovo zvuči kao savršen balans, korisnici će dobiti malo više prostora da se izraze, a Twitter neće izgubiti svoj mikro-blog koncept.

Preko 2500 naloga na Twitteru bilo je hakovano odjednom

Protekle nedelje preko 2500 Twitter naloga je bilo hakovano u nameri da promovišu online-dating i sajtove za odrasle.  Hakovani su uglavnom nekoliko godina stari i manje aktivni nalozi, a među njima našli su se i blogeri, novinari kao i ljudi koji spadaju u grupu popularnijih na Twitter-u. Njihovi profili su bili u potpunosti modifikovani (profilna slika, bio, ime itd.), a tweet-ovi su uglavnom pozivali korisnike da se registruju na sajtove, verovatno kako bi hakeri na taj način zaradili novac. Ovakav postupak i nije tako neshvatljiv, ako uzmete u obzir da sajtovi ovog tipa plaćaju i do 5 dolara po registrovanom korisniku.

Dalje istraživanje ove akcije pokazalo je da se ne radi o grešci Twitter-a, već da su korisnici imali veoma slabe šifre za pristup nalozima. Predlažem vam da učite iz tuđih grešaka i već sada promenite svoje šifre, dodate koje veliko slovo, brojku i specijalni karakter.

Snapchat sve komercijalniji

Trenutno najbrže rastuća platforma, Snapchat,  polako ali sigurno postaje sve komercijalnija. Naime, korisnici ove aplikacije u Americi tokom cele nedelje imaće priliku da uživaju u filterima inspirisanim novim filmom, X-Men filmom, kao i da kupe karte za bioskopsku projekciju filma direktno na Snapchat-u.

Snapchat oglašavanje i dalje je u fazi testiranja, a pored X-Men filma, korisnici u SAD-u su imali prilike da vide reklame za popularni lanac marketa Target i kozmetičku kuću Lancome.

Još jedna mala novost na Snapchat-u su sitkeri koji će dopisivanje učiniti zanimljivijim.

Facebook odgovorio na optužbe konzervativaca

Čelnici Facebook-a oštro su demantovali mogućnost da su sistematski cenzurisali trend topic-e konzervativaca podržavajući demokrate, ali su ostavili prostora da su za ovu situaciju krivi pojedinci koji rade na selekciji Trend Topic-a. Oni su takođe naveli da će poraditi na sistemu selekcije Trend Topic-a kako bi on bio što bolji i kako bi korisnicima dozvolio što bolji uvid u teme koje su zaista najauktelnije u datom momentu.

Internet je kao i uvek dinamičan, dešavanja nikad dosta, a mi ćemo kao i dosada praviti selekciju najzanimljivjih vesti kako biste na što lakši način bili u toku sa svim novostima iz digitalnog sveta.